Projekt: Exklusiv Medelpadskalender

Kalender

Exklusiv Medelpadskalender

Anders Brunberg (nu Bergh), fotograf och grafisk formgivare, och Sara Stierna, grafisk formgivare och egen företagare, lanserar i dagarna (detta är ett pressmeddelande från 2012) sitt gemensamma projekt – en Medelpadskalender. Båda har tyckt att en sådan länge saknats och tagit tag i saken. 2013 kommer Medelpad att ha en alldeles egen kalender för första gången på mycket länge.

andersbrunberg2Medelpad är som ett Norrland i miniatyr, här finns allt. Sundsvalls vackra stadskärna och breda utbud, kustens fiskelägen och stränder, älvdalarna, bergen, skogarna och de stora sjöarna. I Sundsvall väljer fokuserar man på handeln i Birsta, som om den vore något unikt. Handelsområden finns överallt i hela Sverige, men Indalsälvens vackra och dramatiska älvdal är unik, den borde marknadsföras mer, säger Anders.

Idé av företagare i Munksjöbyn

Att ge ut en Medelpadskalender var ett initiativ från Sara Stierna, som verkar som egen företagare i Munkbysjön. Hon har sett Anders bilder på hans blogg och facebooksida och tyckt att de skulle passa perfekt i en kalender.

Jag tror att det finns ett stort intresse bland medelpadingar om hembygden och bland besökande turister. Jag är intresserad av att utveckla turismen i Medelpad och Ljungandalen där jag bor. Pilgrimsleden, till exempel, tror jag på som turistmagnet. Som skånska ser jag kanske på vår vackra trakt med andra ögon än de som är födda här, säger Sara.

Ägnat det medelpadska landskapet flera år

Att det ska behövas två inflyttare för att kunna producera en Medelpadskalender är konstigt, säger Anders Brunberg, ursprungligen stockholmare, som ägnat flera år åt att fånga det medelpadska landskapets årstidsskiftningar på bild. Jag har bott i Medelpad sedan 2001 och har fascinerats över hur storslaget och vackert det är här. Det finns hur mycket som helst att se och upptäcka här, säger han.

Kalendern innehåller bilder från Medelpads alla tre kommuner. Den går att beställa eller köpa hos utvalda återförsäljare i Sundsvall, Timrå och Ånge. Läs blänkare i Sundsvalls Tidning och Dagbladet om kalendern.


Grafisk form: © Anders Bergh och Sara Stierna Foto: © Anders Bergh