Foto: Analogt

Analog fotografi lever

Till för kanske bara tio år sedan var det analoga fotograferandet fortfarande det normala. Att ha film i kameran var lika självklart som flyttfåglarnas ankomst på våren. Lika självklart var det att behöva invänta en framkallning för att kunna se sina bilder. På bioduken fladdrade dammkorn runt i bilden och gav biobesökaren den där genuina känslan av att filmen var ett fysiskt ting som nötts i projektorer gång efter annan.
Kreativstudio
Jag började sakna lukten av framkallningsvätska och släpade fram min gamla analoga utrustning som fått stå undangömd sedan digitalkameran tog över mitt liv. Här ska jag presentera bilder gamla och nya ur min negativsamling. Negativen som i moderna termer skulle kunna vara dagens lagringsmedia i form av hårddiskar, minnen och molntjänster. Med negativ kan man rent fysiskt ”ta på bilden”. Hur tar man på en digital bild?

På Kodak Tri-X 400

Bilderna nedan är fotograferade med min analoga Canon EOS-1n på Kodaks klassiska svartvita film Tri-X 400 ISO. Häpnadsväckande underbara grå toner. Filmerna är framkallade av mig med Kodak D-76 och skannade med min filmskanner Nikon CoolScan IV ED. Bilderna plåtades under vintern 2013/14 i Halland, Uppland och Ångermanland.


Fotograf © Anders Bergh